26.5.15

Το καλοκαίρι (σχεδόν) έφτασε! Do YOU scream for ice-cream?

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη




Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ κάποιες χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που δικαιούνται όλοι –χωρίς να έχει σημασία ποιοι είναι και πού ζούνε– απλώς γιατί είναι ζωντανοί.




Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789)


Το 1789 ο λαός της Γαλλίας επέφερε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση της πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Έξι μόλις εβδομάδες μετά την κατάληψη της Βαστίλης και τρεις εβδομάδες μετά την κατάργηση της φεουδαρχίας, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (Γαλλικά: Déclaration des droits de l’Homme et du citoyen) υιοθετήθηκε από την Εθνική Συνταγματική Συνέλευση ως το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του συντάγματος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η Διακήρυξη δηλώνει ότι εγγυάται για όλους τους πολίτες τα δικαιώματα «της ελευθερίας, της περιουσίας, της ασφάλειας και της αντίστασης κατά της καταπίεσης». Διατυπώνει την άποψη ότι η ανάγκη για την ύπαρξη νομοθεσίας προέρχεται από το γεγονός ότι «...η άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου περιορίζεται μόνο από την εξασφάλιση ότι και τα άλλα μέλη της κοινωνίας απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων». Έτσι, η Διακήρυξη θεωρεί το νόμο ως «έκφραση της γενικής θέλησης» που σκοπό έχει την προώθηση της ισότητας έναντι των δικαιωμάτων και την απαγόρευση «μόνο των πράξεων εκείνων οι οποίες είναι επιβλαβείς για την κοινωνία».





Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 και στο τέλος του οι πόλεις σε όλη την Ευρώπη και την Ασία κείτονταν ερειπωμένες. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν νεκροί, εκατομμύρια ήταν άστεγοι ή λιμοκτονούσαν. Οι Ρωσικές δυνάμεις περικύκλωναν τα τελευταία εναπομείναντα ίχνη Γερμανικής αντίστασης στη βομβαρδισμένη πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Στον Ειρηνικό, οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ μάχονταν ακόμη τις δυνάμεις των Ιαπώνων σε νησιά όπως η Οκινάβα.
Τον Απρίλιο του 1945, εκπρόσωποι χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα. Σκοπός της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ως ένας Διεθνής Οργανισμός, ήταν να σχεδιάσει ένα διεθνές σώμα για την προώθηση της ειρήνης και την αποτροπή των μελλοντικών πολέμων. Τα ιδανικά του οργανισμού διατυπώθηκαν στο προοίμιο του προτεινόμενου χάρτη τους: «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, η οποία δυο φορές στο διάστημα της ζωής μας επέφερε ανείπωτη θλίψη στο ανθρώπινο γένος».
Ο Χάρτης του νέου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945, μια ημερομηνία που γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο, ως η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών.


 'Eλενορ Ρούζβελτ




Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(1948)



Μέχρι το 1948, η νέα Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είχε τραβήξει την προσοχή του κόσμου ολόκληρου. Υπό τη δυναμική προεδρία της Ελέανορ Ρούζβελτ, χήρας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Φρανκλίνου Ρούζβελτ, υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Επιτροπή ξεκίνησε την προπαρασκευή του εγγράφου που θα γινόταν η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έμπνευσή του αποδόθηκε στην 'Eλενορ Ρούζβελτ η οποία την αποκάλεσε Μάγκνα Κάρτα για όλη την ανθρωπότητα. Υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Στο προοίμιό της, και στο Άρθρο 1, η Διακήρυξη δηλώνει κατηγορηματικά τα εγγενή δικαιώματα όλων των ανθρωπίνων όντων: «Η παραβίαση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου...Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».
Τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για την προώθηση των τριάντα Άρθρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που, για πρώτη φορά στην ιστορία, συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε ένα και μόνο έγγραφο. Έτσι, πολλά από αυτά τα δικαιώματα, με διάφορες μορφές, αποτελούν σήμερα συνταγματικούς νόμους των δημοκρατικών χωρών.






Μερικοί από τους πιο γνωστούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι οι παρακάτω:

Διεθνής Αμνηστία:
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που μάχονται υπέρ των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Έχει περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες οι οποίοι διεξάγουν έρευνες και δραστηριοποιούνται για να εμποδίσουν και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απαιτήσουν δικαιοσύνη γι’ αυτούς που τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. www.amnesty.org


Το Ταμείο Υπεράσπισης Παιδιών (CDF): 

Είναι ένας οργανισμός προάσπισης των παιδιών που εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν εξίσου δυνατότητα στο παιχνίδι. Το CDF προασπίζει πολιτικές και προγράμματα που βγάζουν τα παιδιά από τη φτώχια, τα προστατεύουν από την κακομεταχείριση και την παραμέληση και διασφαλίζουν το δικαίωμά τους για ίση φροντίδα και μόρφωση. www.childrensdefense.org

Κέντρο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Το Κέντρο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Washington, DC, και επικεφαλής τον Jack Healey, παγκοσμίου φήμης υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτοπόρο. Το Κέντρο λειτουργεί σε θέματα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και χρησιμοποιεί τις τέχνες και τις τεχνολογίες για να καινοτομήσει, να δημιουργήσει και να αναπτύξει νέες στρατηγικές για να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. www.humanrightsactioncenter.org





Αρχική πηγή εδώ!


Εργασίες για την Κυκλοφοριακή Αγωγή!

Οι παρακάτω εργασίες έγιναν από τους μαθητές της Δ' τάξης στα πλαίσια του προγράμματος για την Κυκλοφοριακή Αγωγή με το οποίο ασχολήθηκαν!
















Καραβάκια φτιαμένα από μπουκάλια σαμπουάν από τους μαθητές της Δ' τάξης!









25.5.15

Where do all the teachers go?


Where do all the teachers go


When it’s four o’clock? 



Do they live in houses






And do they wash their socks? 



Do they wear pyjamas



And do they watch TV? 



And do they pick their noses



The same as you and me? 



Do they live with other people



Have they mums and dads? 



And were they ever children



And were they ever bad? 



Did they ever, never spell right



Did they ever make mistakes? 



Were they punished in the corner



If they pinched the chocolate flakes? 






Did they ever lose their hymn books



Did they ever leave their greens? 



Did they scribble on the desk tops



Where Do All the Teachers Go? 



Did they wear old dirty jeans? 



I’ll follow one back home today



I’ll find out what they do



Then I’ll put it in a poem



That they can read to you!




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας!

Οι μαθητές της Γ' τάξης παρουσίασαν στο σχολείο μας μία υπέροχη γιορτή με θέμα τη Μητέρα!




Οι μαμάδες μας. Αυτές που μας έφεραν στον κόσμο, που μας φροντίζουν, που χαίρονται με τη χαρά μας, που λυπούνται με τη στενοχώρια μας, που μας συμπαραστέκονται στον πόνο και στην αρρώστια μας, που μας νοιάζονται, που έχουν τη σκέψη τους σε μας όλες τις ώρες……




-Ξύπνα! Σήκω από το κρεβάτι.
-Πλύσου! Πλύνε τα δόντια σου! Χτενίσου.
-Πάρε τα ρούχα σου, φόρα τα παπούτσια σου.
-Στρώσε το κρεβάτι σου.
-Πεινάς;
-Κρυώνεις;
-Αυτά θα φορέσεις;
-Πού είναι τα βιβλία σου; Πήρες το φαγητό σου;
-Φόρεσε το παλτό σου! Πάρε και τα γάντια !






-Μην ξεχάσεις το κασκόλ!
-Φάε πρωινό! Είναι το πιο σημαντικό γεύμα!
-Φάε τα φρούτα σου! Έχουν βιταμίνες! Πώς θα μεγαλώσεις!
-Έχουμε ορθοδοντικό στις 3!
-Μην ξεχάσεις το μάθημα του πιάνου.
-Μάσα αργά! Φάε ψωμί!
-Κάνε γρήγορα! Ήρθε το λεωφορείο.

-Πρόσεχε! Έλα εδώ! Πλύθηκες πίσω από τ΄αυτιά;








-Μαμά, φεύγω! Θα αργήσω λίγο παραπάνω σήμερα. Μην ανησυχήσεις!
-Μισό λεπτό παιδί μου! Πού θα πας και με ποιον; Θέλω να ξέρω.
-Εεε, να θα βρεθώ πρώτα λίγο με τον…. και  τον…  στο σπίτι τους και μετά μάλλον θα πάμε στην πλατεία να συναντήσουμε και κάτι άλλα παιδιά και …ωωχ! ανάκριση θα μου κάνεις; Μια βόλτα θα πάω!
-Και τι μυρίζει έτσι σε παρακαλώ; Μα καλά, λούστηκες με την κολόνια του μπαμπά σου; Και τα μαλλιά σου, πώς τα χτένισες έτσι περίεργα;
-Καλά, πρέπει να τα προσέχεις και να τα σχολιάζεις όλα; Αμάν πια!
-Και τώρα που το θυμήθηκα, η μαμά του…. μου είπε ότι θα λείπουν στο εξοχικό. Μήπως μου λες ψέματα;


Μαμά, σου λέω την αλήθεια! Κάποιες φορές σου λέω ψέματα. Και μαμά μου, μη στενοχωριέσαι γι΄αυτό. Κάθε μέρα μεγαλώνω. Μην το ξεχνάς!








-Δεν έχω όρεξη για ψάρια σήμερα! Επιθύμησα πίτσα! Πόσο θα ήθελα μια πίτσα! Αλλά είμαι άτυχη σήμερα. Έχουμε ψάρια!
-Πίτσα ε; Και τα ψαράκια; Μα, χαλάω εγώ χατίρι; Φέρε μου το τηλέφωνο. Θα παραγγείλω!!



Μαμά μου, μη με παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις  πάντα ό,τι σου ζητώ. Εγώ μπορεί να σου ζητήσω τον κόσμο όλο. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένη να μου τον δώσεις…














Παρουσίαση Powerpoint με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό και τον Ρατσισμό

Το παρακάτω powerpoint παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που παρουσίασαν οι μαθητές της Γ' και Δ' τάξης με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό και τον Ρατσισμό!


Κατασκευές από τη Δ' τάξη!

Οι μαθητές της Δ' τάξης έφτιαξαν υπέροχες κουκουβάγιες από ρολό χαρτιού και καταπληκτικά  μπολάκια από διάφορα είδη χαρτιού!










24.5.15

The Universal Declaration of Human Rights

Ένα παραμύθι για ... την Ανακύκλωση!




Έρευνα για τα ατυχήματα, από την Στ' τάξη!

Έρευνα για τα ατυχήματα από το ΣΤ2΄  -  2014 – 2015


Οι μαθητές του Στ'2 πραγματοποίησαν έρευνα στο σχολείο 
μας, σχετικά με τα «Ατυχήματα» και από τα 
ερωτηματολόγια που έδωσαν, έβγαλαν τα παρακάτω 
συμπεράσματα και έφτιαξαν γραφήματα με πίτες στην 
αίθουσα υπολογιστών:


   Στη Γ΄ τάξη  ,δε γίνονται συχνά ατυχήματα και όταν γίνονται, έχουν μόνο εκδορές. Τα περισσότερα ατυχήματα έγιναν στο σπίτι, φέτος, τα παιδιά έγιναν περισσότερο προσεκτικά , δεν πάρθηκαν κάποια μέτρα. 
(Άγγελος Φιλιππίδης, Γιώργος Μπόγρης, Βασίλης Χαμόδρακας)









   Στη Δ'1 τάξη , γίνονται συχνά ατυχήματα και οι μαθητές κάνουν μώλωπες. Τα ατυχήματα έγιναν φέτος στο σχολείο. Οι μαθητές έγιναν προσεκτικοί αλλά δεν πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας.
(Σώζων Μπόγρης, Δημήτρης Νάκος, Γιάννης Μπουλούμπασης)








   Στη Δ'2  τάξη γίνονται σπάνια ατυχήματα και οι μαθητές κάνουν εκδορές. Αυτά έγιναν στο χώρο του σχολείου τη φετινή χρονιά και οι μαθητές έγιναν περισσότερο προσεκτικοί. 
(Χάρης Σταθόπουλος, Νίκος Τσιάφης, Νίκος Κοντόπουλος)









   Στην Ε'1 τάξη γίνονται συχνά ατυχήματα και οι μαθητές παθαίνουν εκδορές. Τα παερισσότερα έγιναν φέτος στο σχολείο. Όμως οι μαθητές δεν έγιναν προσεκτικοί(Γλυκερία παπαδιώτη, Μαριτίνα Σιδέρη, Άννι Σπανουδάκη)










   Στην Στ'1 τάξη γίνονται σπάνια ατυχήματα και παθαίνουν ανοιχτές πληγές. Τα ατυχήματα δεν έγιναν στο χώρο του σχολείου η στο σπίτι και τα περισσότερα έγιναν φέτος. Πάρθηκαν κάποια προληπτικά μέτρα και έγιναν πιο προσεκτικοί.  
(Ντένια Σπανούδη, Ηλιάνα Τσορτανίδου, Αναστασία Γεωργία Κυζιρίδου)









   Στην Στ'2 τάξη γίνονται συχνά ατυχήματα κυρίως στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές κάνουν μώλωπες και τα περισσότερα ατυχήματα έγιναν πέρυσι. Δεν πάρθηκαν κάποια προληπτικά μέτρα αλλά οι μαθητές έγιναν περισσότερο προσεκτικοί. 
( Βασίλης Χατζηαφιώνης, Κωνσταντίνο Χάλαρης, Παναγιώτης Χρυσός)