27.12.13
24.12.13
21.12.13
Πώς βρίσκουμε τον ΜΚΔ δύο ή περισσότερων αριθμών
Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης είναι ο μεγαλύτερος από τους κοινούς διαιρέτες δύο ή περισσότερων αριθμών.
1ος τρόπος
1. Υπολογίζουμε τους διαιρέτες των αριθμών.
2. Βρίσκουμε τους κοινούς.
3. Παίρνουμε τον μεγαλύτερο.
Για παράδειγμα, θέλουμε να
βρούμε τον Μ.Κ.Δ. των αριθμών 12, 20, 30.
Υπολογίζουμε τους διαιρέτες
τους:
12: 1,
2, 3, 4,
6, 12
20: 1,
2, 4, 5,
10, 20
30: 1,
2, 3, 5,
6, 10, 15, 30
Κοινοί διαιρέτες: 1, 2
Άρα Μ.Κ.Δ.(12, 20, 30) = 2
2ος τρόπος
Γράφω τους αριθμούς σε οριζόντια διάταξη, κατεβάζω το μικρότερο απ’ αυτούς (24) και τους διαιρώ με αυτόν.
Κάτω από κάθε αριθμό από τους άλλους γράφω το αντίστοιχο υπόλοιπο από τη διαίρεσή του (δηλαδή 12 κάτω από το 36 και 0 κάτω από το 96). Κατεβάζω πάλι το μικρότερο από τους αριθμούς στη 2η σειρά τώρα (12) και διαιρώ τους υπόλοιπους με αυτόν. Όταν μείνει μόνο ένας αριθμός και οι υπόλοιποι είναι 0, αυτός είναι ο ΜΚΔ. Έτσι έχουμε ΜΚΔ (24, 36, 96) = 12
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα και θα μεταφερθείς στην ιστοσελίδα του skool.gr όπου θα ακούσεις ακόμη περισσότερες πληροφορίες!
|
Οι Περσικοί Πόλεμοι
Οι Περσικοί Πόλεμοι αποτελούν σύνολο πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της
Περσικής Αυτοκρατορίας και των πόλεων της κλασσικής Ελλάδας που άρχισαν
το 502 π.Χ. και διήρκεσαν μέχρι το 449 π.Χ. Η σύγκρουση μεταξύ του
άτακτου πολιτικού κόσμου των Ελλήνων και της τεράστιας αυτοκρατορίας των
Περσών άρχισε όταν ο Κύρος ο Μέγας κατέλαβε την Ιωνία το 547 π.Χ.
Πασχίζοντας να απομακρύνουν την ιδέα της ανεξαρτησίας από τις πόλεις της
Ιωνίας, οι Πέρσες διόρισαν για διοικητές των πόλεων τυράννους. Αυτό θα
αποδειχθεί πηγή πολλών προβλημάτων για τους Έλληνες και τους Πέρσες.
Μετά την Ιωνική Επανάσταση, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος αποφάσισε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, επειδή βοήθησαν τις ιωνικές πόλεις. Το 492 π.Χ, ο Μαρδόνιος κατέλαβε την Θράκη και τη Μακεδονία, ωστόσο ο στόλος του ναυάγησε στο Όρος Άθως.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Δάτης και ο Αρταφέρνης κατάφεραν να κατακτήσουν τις Κυκλάδες, τη Νάξο και την Ερέτρια, ωστόσο υπέστησαν βαριά ήττα στον Μαραθώνα. Μετά τον θάνατο του Δαρείου, την ηγεσία των Περσών ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, το 480 π.Χ, με σκοπό να την κατακτήσει ολόκληρη. Αν και αρχικά ο στρατός του είχε επιτυχίες (Θερμοπύλες, Αρτεμίσιο), οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και το επόμενο έτος νίκησαν στις Πλαταιές και στη Μυκάλη.
Μετά τις τελευταίες δύο αναφερόμενες μάχες, οι Έλληνες επιτέθηκαν στη Μικρά Ασία. Τότε ιδρύθηκε η Δηλιακή Συμμαχία, η οποία συνέχισε τον πόλεμο με τους Πέρσες γι' ακόμα τριάντα έτη. Οι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες στη Θράκη, στην Αίγυπτο, στη Μικρά Ασία και στην Κύπρο. Μετά τις συγκρούσεις αυτές υπεγράφη η Ειρήνη του Καλλία, κάτι που σήμαινε τη λήξη των πολέμων και τη νίκη των Ελλήνων.
9.12.13
Φτιάχνουμε στολίδια για το δέντρο μας!
Οι μαθητές της Α΄τάξης, έφτιαξαν τα δικά τους στολίδια από αλατοζύμη, για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης τους!
Η συνταγή είναι πολύ απλή: Ανακατεύουμε 4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), μία κούπα αλάτι και 2,5 κούπες ζεστό νερό, μέχρι η ζύμη στην υφή της,να μοιάζει περίπου με πλαστελίνη. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε με χριστουγεννιάτικα κουπάτ σε διάφορα σχέδια και τα ψήνουμε στους 50 βαθμούς (στον αέρα), για περίπου μία ώρα.
Τέλος, τα βάψαμε με τέμπερες και τα στολίσαμε!
Η συνταγή είναι πολύ απλή: Ανακατεύουμε 4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), μία κούπα αλάτι και 2,5 κούπες ζεστό νερό, μέχρι η ζύμη στην υφή της,να μοιάζει περίπου με πλαστελίνη. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε με χριστουγεννιάτικα κουπάτ σε διάφορα σχέδια και τα ψήνουμε στους 50 βαθμούς (στον αέρα), για περίπου μία ώρα.
(πριν τα ψήσω, δεν ξεχνώ να ανοίξω από μία τρυπούλα με το καλαμάκι σε κάθε στολίδι, ώστε να μπορούμε να περάσουμε την κορδελίτσα για να κρεμαστεί.)
Τέλος, τα βάψαμε με τέμπερες και τα στολίσαμε!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)