Από την 1η μέρα ως και την τελευταία μέρα του Μάρτη τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον "Μάρτη", "Μαρτάκη" ή "Μαρτιά" όπως το λένε.
Αυτός ο "Μάρτης", λέει η λαϊκή παράδοση προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι και ο πιο επικίνδυνος (λόγω του ότι έρχεται μετά από 3-4 μήνες χειμωνιάς) για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου ή την πρώτη του Μάρτη και φοριέται στον καρπό του χεριού σα βραχιόλι.
Την τελευταία μέρα του Μάρτη τον κρεμούσαν στις τριανταφυλλιές για να γίνουν τα μάγουλα τους κόκκινα σαν κι αυτές. Αλλού πάλι τον έδεναν στις λαμπάδες της Ανάστασης και καίγονταν μαζί ή γύρω από τα αρνιά που έψηναν.
Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο με εικαζόμενη προέλευση τα Ελευσίνια Μυστήρια όταν και συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την "Κρόκη", στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Όλα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν σήμερα.
Ο ήλιος του Μάρτη ασφαλώς και δε θα σε κάψει αφού ήλιο έχουμε πλέον αρκετό και τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο είναι ένα έθιμο που έφτασε με αρκετή εξάπλωση ως τις μέρες μας.
Οι "Μάρτες" που έφτιαξαν οι μαθητές της Α' τάξης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου