5.11.12

Εσύ πόση ώρα θα άντεχες;


  Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα ψυχολογίας με στόχο έρευνας τα παιδιά, είναι το γνώστό "Τεστ του μαρσμέλλοου" (The Mashmallow Test), το οποίο ερευνά σε ποιο βαθμό τα παιδιά μικρής ηλικίας μπορούν να διατηρήσουν τον αυτοέλεγχό τους. 



     Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ερευνητές έκαναν το παρακάτω πείραμα σε εκατοντάδες παιδάκια νηπιακής ηλικίας: 


 Τα παιδιά βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο μόνα τους με ένα μαρσμάλλοου (ή κάποιο άλλο γλυκό)σε ένα δωμάτιο. Οι ερυενητές τους είπαν πως αν ήθελαν μπορούσαν να φάνε το γλυκό εκείνη τη στιγμή, ή αν μπορούσαν να περιμένουν 15 λεπτά χωρίς να το φάνε, θα τους έδιναν άλλο ένα. 

Τα πιο πολλά παιδιά είπαν πως θα περίμεναν, κάποια όμως δεν άντεξαν ούτε ένα λεπτό! Τα παιδιά που κατάφεραν να πάρουν και δεύτερο γλυκό, μπόρεσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους με διάφορα κόλπα. Έκλειναν τα μάτια τους ή γυρνούσαν από την ανάποδη.




Μετά το τέλος της έρευνας, φάνηκε μακροπρόθεσμα πως όσα παιδάκια κατάφεραν να περιμένουν ένα τέταρτο και αντιστάθηκαν στον ... πειρασμό, είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά που έφαγαν κατευθείαν την καραμέλα.
  • Ας δούμε το παρακάτω βιντεάκι με το πείραμα αυτό σε μια πιο πρόσφατη εκδοχή του! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου