30.12.24

Καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας μικροαντικείμενα αναπαριστά διάσημους πίνακες και φωτογραφίες!


   Η Αγγλίδα καλιτέχνης Jane Perkins, χρησιμοποιώντας όποιο μικροαντικείμενο έπεφτε στα χέρια της (κουμπιά, πλαστικά παιχνίδια, κομμάτια LEGO κ.τ.λ.) δημιούργησε πασίγνωστους πίνακες και φωτογραφίες διάσημων προσώπων! Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τις παρακάτω φωτογραφίες, θα τα εντοπίσεις και εσύ!

''Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" , του Γιοχάνες Βερμέερ

Ο αυθεντικός πίνακας

"Μόνα Λίζα" , του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο αυθεντικός πίνακας


Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η φωτογραφία στην οποία βασίστηκε

"Τα Ηλιοτρόπια" , του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ο αυθεντικός πίνακας

27.12.24

Χειροποίητα εναλλακτικά... στεφάνια!


στεφάνι από κηρομπογιές





αρχικό site εδώ


στεφάνι με ζαχαρωτά marshmallows



αρχικο site εδώ


στεφάνι από χάρτινα ποτηράκια μίας χρήσης




αρχικό site εδώ


στεφάνι από φίλτρα καφετιέρας και κουκουνάρια




αρχικό site εδώ


στεφάνι από φωτογραφίες και ξύλινα μανταλάκια


αρχικό site εδώ


στεφάνι από ξυλαράκια κανέλας



αρχικό site εδώ



στεφάνι από κουδουνάκια





αρχικό site εδώ


στεφάνι από χριστουγεννιάτικα στολίδια



αρχικό site εδώ

23.12.24

Learn English with Christmas songs!


  • Twelve days of Christmas
Άκου το τραγούδι από το παρακάτω βιντεάκι και στη συνέχεια, αν κάνεις κλικ στην εικόνα θα μεταφερθείς σε μία άσκηση αντιστοίχισης βασισμένη σε αυτό!

 



http://www.esolcourses.com/content/topics/christmas/christmas-12-days-wordmatch.html
 κάνε κλικ στην εικόνα!


  • It must be Santa
Άκου το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγραψε ο Bob Dylan και κάνε κλικ στην εικόνα, για να λύσεις μία άσκηση πολλαπλών επιλογών, βασισμένη σε αυτό!


 
http://www.esolcourses.com/content/topics/songs/christmas/pre-intermediate/it-must-be-santa.html
κάνε κλικ στην εικόνα!


  • Happy Christmas, War is over
 Ο John Lennon εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης, υπήρξε και ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για ιδανικά όπως η παγκόσμια ειρήνη. Αφού ακούσεις το κλασικό πλέον "Happy Christmas, War is over", κάνε κλικ στη φωτογραφία και θα οδηγηθείς σε μία άσκηση συμπλήρωσης κενών!




http://www.esolcourses.com/content/topics/songs/christmas/happy-christmas-war-is-over.html
 κάνε κλικ στην εικόνα!


21.12.24

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία;

   Τα Χριστούγεννα ως θρησκευτική γιορτή ήρθαν στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά στα μέσα του 16ου αιώνα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους.

    Την περίοδο Meiji (έτσι ονομάζεται στην Ιαπωνία η χρονική περίοδος από το 1868 έως το 1912) τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά ακόμα και τότε, οι εορτασμοί επικεντρώνονταν κυρίως στις εκκλησίες και τα σχολεία που λειτουργούσαν με ξένους ιεραπόστολους. 











    Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι Ιάπωνες υιοθέτησαν το έθιμο της ανταλλαγής δώρων.Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν είναι αργία. Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να διακοσμούν τα σπίτια τους, να πηγαίνουν την παραμονή σε ρεβεγιόν δυτικού τύπου, οικογένειες και φίλοι ανταλλάσσουν δώρα και οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους γλυκά με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που πωλούνται στους φούρνους και στα πολυκαταστήματα. 





    Γενικά, για τους Ιάπωνες η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μια ακόμα ευκαιρία για διασκέδαση και κατανάλωση χωρίς να της προσδίδουν κάποιο θρησκευτικό νόημα.




19.12.24

Πρωτότυπος χιονάνθρωπος

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας το κρύο είναι πιο έντονο και σε κάποια άλλα ίσως να έχει χιονίσει. Κάποια παιδάκια λοιπόν είναι τυχερά καθώς μπορούν να φτιάξουν χιονάνθρωπο στην αυλή τους.

Και εμείς όμως αφού ψάξαμε αρκετά στο internet βρήκαμε ένα πρωτότυπο τρόπο να κατασκευάσουμε χιονάνθρωπο...χωρίς χιόνι!



ΥΛΙΚΑ
- 2 χάρτινα φωτιστικά (το ένα με μικρότερη διάμετρο από το άλλο)
- μαύρο χαρτόνι τύπου κανσόν
- κίτρινη ή πορτοκαλί τσόχα (ή χαρτόνι τύπου κανσόν)
- κόκκινη τσόχα (ή ένα μικρό κασκόλ)
- ταινία διπλής όψεως




ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
1.στο μαύρο χαρτόνι σχεδιάζουμε κύκλους 2 διαφορετικών διαμέτρων ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα φωτιστικά που έχουμε διαλέξει
**φροντίζουμε οι 2 κύκλοι των ματιών να είναι πιο μεγάλοι από τους κύκλους που θα χρησιμοποιήσουμε για τα κουμπιά και το χαμόγελο.

2.στην κίτρινη τσόχα (ή χαρτόνι κανσόν) σχεδιάζουμε ένα τρίγωνο για την μύτη του χιονανθρώπου.

3.με την ταινία διπλής όψεως κολλάμε ό,τι κόψαμε πάνω στα φωτιστικά

4.κρεμάμε το μεγαλύτερο σε διάμετρο φωτιστικό από το συρματάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μικρότερου φωτιστικού


5.τέλος αφού ενώσουμε τα δύο φωτιστικά φτιάχνουμε το κασκόλ του από την κόκκινη τσόχα ή χρησιμοποιούμε ένα δικό μας (φροντίζουμε να είναι ελαφρύ και όχι πολύ μακρύ) και το τυλίγουμε γύρω από το λαιμό του χιονάνθρωπου.



15.12.24

Άλκη Ζέη









«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με 



ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα 



έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και 



δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, 



αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι, και να 



ήθελα, δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην 



επηρεαστεί από τα γεγονότα  αυτά που συγκλόνισαν τον 



τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην 



ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, 



λοιπόν, έργο, θέλω-δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία…Αν 



πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, 



το μέλλον θα δείξει». 


Άλκη Ζέη



   Η Άλκη (Αγγελική) Ζέη είναι Ελληνίδα συγγραφέας και 

πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου

 1925 και πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 2020, αλλά έζησε τα 

παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο 

από μικρή. Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην 

Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών,της 

Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καθώς και 

στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου 

Κινηματογράφου της Μόσχας. Όταν ήταν μαθήτρια 

γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο

Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, 

έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του 

κουκλοθέατρου Αθηνών "Μπάρμπα Μυτούσης".






   Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το παιδικό μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία γιατί μυεί για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

   Το 1971 γράφει τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά για την Κατοχή και την απελευθέρωση. Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.




   Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. 



Ζωρζ Σαρή


   Παρόλο που τα βιβλία της είναι τοποθετημένα σε βιωμένο ιστορικό πλαίσιο, δεν επιδιώκει να εξαντλήσει ιστορικά ζητήματα, ούτε να νουθετήσει τον αναγνώστη. Χωρίς ίχνος διδακτισμού δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων θεμάτων.  




   Το εφηβικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της IBBY), και η Άλκη Ζέη έχει προταθεί το 2004 ως υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν λογοτεχνίας. Το Βραβείο Mildred L. Batchelder της απονεμήθηκε για τη μετάφραση στα αγγλικά και δημοσίευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες των έργων Αγριόγατα πίσω από το γυαλί (1970), Ο Πέτρος στον πόλεμο (1974), και ο ήχος των ποδιών του Δράκου (1980). 




   Τα έργα της Άλκης Ζέη περιέχουν πολύ έντονα βιωματικά στοιχεία και αναφέρονται στην σύγχρονη εποχή και στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο. Έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.


  Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία.



12.12.24

Κάρολος Κουν



   Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1908. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

   Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου και ανέβασε ΊψενΤζορτζ Μπέρναρντ ΣωΠιραντέλλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ΛόρκαΤένεσι ΟυίλιαμςΜίλερ κ.ά. 

   Το 1959 ανέβασε τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, παράσταση που θεωρήθηκε σκανδαλώδης λόγω της πρωτοποριακής της μορφής. Πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρες του εξωτερικού κι έλαβε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, κυρίως με παραστάσεις αρχαίου δράματος.
   
   Επίσης το ίδιο έτος (1942) ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.


«Το «Θέατρο Τέχνης» ιδρύθηκε το 1942 στην αρχή της Γερμανικής κατοχής. Η ανάγκη για ένα τέτοιο νέο θέατρο, ένα θέατρο συνόλου, είχε ωριμάσει μέσα μου πολύ πριν, τον καιρό που ιδρύθηκε η ημι-επαγγελματική «Λαϊκή Σκηνή». Η εποχή της κατοχής ήταν μια συναισθηματικά, πλούσια εποχή. Έπαιρνες και έδινες πολλά. Μας ζώνανε κίνδυνοι, στερήσεις, βία και τρομοκρατία. Γι’αυτό σαν άνθρωποι αισθανόμασταν την ανάγκη πίστης, εμπιστοσύνης, συναδέλφωσης, έξαρσης και θυσίας.»




Το 1984 το ελληνικό κράτος παραχώρησε έναν χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου Κ. Κουν.
Προς τιμήν του θεσμοθετήθηκε το Βραβείο Κάρολος Κουν.




Το ελληνικό κοινό, χάρη στον Κουν, γνώρισε τα σύγχρονα ξένα θεατρικά ρεύματα, το θέατρο του «Παραλόγου», Ιονέσκο, Μαξ Φρις, Μπέκετ, Άλμπυ, Βάις, Πίντερ, Αραμπάλ, ενώ επανήλθε συχνά στους Ουίλλιαμς, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Σαίξπηρ

   Πρόβαλε το ελληνικό έργο μέσα από τον Βυζάντιο, Κορομηλά, Καπετανάκη, Ξενόπουλο και δημιούργησε νέους συγγραφείς: τον Καμπανέλλη, την Αναγνωστάκη, τον Κεχαΐδη, τον Σκούρτη, τον Μουρσελλά, τον Αρμένη.



Η προτομή βρίσκεται στην είσοδο του Θεάτρου Τέχνης, εντός της στοάς. Αναπαριστά τον Κάρολο Κουν σε ώριμη ηλικία, με το κεφάλι ελαφρά στραμμένο και ένα ελαφρό μειδίαμα.

Αρχικές πηγές εδώ κι εδώ!

4.12.24

Γίνομαι για λίγο χειρούργος!

 


Η δράση του τελευταίου εργαστηρίου  είναι μεταγνωστική ενώ επιχειρεί να ελέγξουν τα παιδιά από μόνα τους τις γνώσεις που κατέκτησαν κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεών μας. Τα παιδιά φόρεσαν τη χειρουργική τους αμφίεση, και έκοψαν κάθε όργανο με το ψαλίδι. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα πήρε τα φύλλα εργασίας  με τα όργανα του σώματος μας και το τοποθέτησε μπροστά της . Έπειτα το τοποθέτησαν  στη σωστή θέση στο ταμπλό μας. Για την επιτυχία των παραπάνω παιχνιδιών τα παιδιά μπορούσαν να μελετούν τα φύλλα εργασίας των προηγούμενων εργαστηρίων.