25.11.12

Οι θεοί του Ολύμπου!

     Οι μαθητές της Γ' τάξης, απεικόνισαν τους 12 θεούς της αρχαιότητας στην κατοικία τους. 



     Στη συνέχεια, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες (τη δραστήρια ομάδα, τη συνεργάσιμη, τη φιλική και την αγαπημένη) ασχολήθηκαν με τα σύμβολα και τις ιδιότητες των θεών, φτιάχνοντας εννοιολογικές χαρτογραφήσεις στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας!






15.11.12

Η Γη εκπέμπει SOS!


      Πόρισμα ειδικών που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία των ονομαζόμενων "διαστημικών σκουπιδιών" αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό.
 

     Η ΝASA έχει καταγράψει περίπου 17.000 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 9.000 είναι μεγαλύτερα από μια μπάλα του τένις και ζυγίζουν 5.500 τόνους. Η διαστημική χωματερή περιλαμβάνει από εξαρτήματα πυραύλων και δορυφόρων μέχρι βίδες και προσωπικά αντικείμενα αστροναυτών.




  • Με τον όρο "διαστημικά σκουπίδια", περιγράφονται τα υπολείμματα κατεστραμμένων δορυφόρων, ρουκετών, σκαφών και άλλων διαστημικών αντικειμένων. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αν ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες σκουπίδια (βίδες, μεταλλικά κομμάτια κ.ά.) που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά λίγο έξω από τον πλανήτη μας χτυπήσουν έναν από τους εκατοντάδες δορυφόρους που επίσης βρίσκονται σε τροχιά θα προκαλέσουν ντόμινο καταστροφής.

  •   Σύμφωνα με το πόρισμα η σύγκρουση και καταστροφή ενός δορυφόρου, θα δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» σκουπιδιών που θα καταστρέψει και πολλούς άλλους με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα αφού θα καταστραφούν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, δορυφόροι που σχετίζονται με τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος καθώς και μετεωρολογικοί και άλλοι επιστημονικοί δορυφόροι.

14.11.12

Η αρχαία Αθήνα σε 3D!


  • Το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι μας παρουσιάζει μια... τρισδιάστατη αναπαράσταση της αρχαίας Αθήνας! Ας το παρακολουθήσουμε:



12.11.12

Αμφορείς από τη ... Γεωμετρική Περίοδο!





 Η Γεωμετρική τέχνη ονομάστηκε έτσι, γιατί τα πήλινα αγγεία που κατασκευάζονταν εκείνη την περίοδο, ήταν διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα (ρόμβους, τετράγωνα, κύκλους ... )

Με το όρο αμφορέας εννοείται ένα αγγείο με οβάλ σώμα με κάθετη λαβή αμφίπλευρα.Οι αμφορείς επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού ελαιόκαρπου, δημητριακώνψαριών κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16ο αιώνα.

  • Οι μαθητές της Δ' τάξης, αφού μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της γεωμετρικής τέχνης, έφτιαξαν τους δικούς τους αμφορείς! 














Ιδέες για τον στολισμό της τάξης σας!

  • Οι μαθητές της Α' τάξης, όσο περνάει ο καιρός, μαθαίνουν όλο και περισσότερα γράμματα και για να τα θυμούνται καλύτερα... τα στολίζουν και στα ταμπλό της τάξης τους!




  •  Επίσης, στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβάλλοντος, μίλησαν για το αμπέλι, τα σταφύλια και το κρασί και στη συνέχεια, έφτιαξαν αυτήν την πολύ ωραία κατασκευή!


Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας!

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές της Γ' τάξης επισκέπτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Γουλανδρή και παρακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά πριγράμματα σε σχέση με τα φυτά, τα έντομα και τα ζώα της θάλασσας.

  • Ας δούμε ορισμένες σκηνές από την επίσκεψη των παιδιών!





6.11.12

Φτιάχνουμε τις δικές μας δαχτυλομπογιές!

Μία ιδιαίτερα διασκεδαστική μεθοδος ζωγραφικής είναι να χρησιμοποιούμε δαχτυλομπογιές! 



   Το ξέρατε ότι μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας δαχτυλομπογιές χρησιμοποιώντας απλά υλικά; 
   Ας δούμε τι χρειαζόμαστε! 
  •  1 κούπα αλεύρι ή 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
  •  4 κουταλιές ζάχαρη
  •  2 κούπες κρύο νερό
  •  1/2 κουταλιά αλάτι
  •  χρώματα ζαχαροπλαστικής (θα τα βρούμε πολύ εύκολα στα super markets σε υγρή μορφή) 
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα σκεύος (τύπου tefal) σε χαμηλή φωτιά, για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πηχτό. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Αφού κρυώσει, το χωρίζουμε σε διαφορετικά βαζάκια που να κλείνουν αεροστεγώς (ώστε να μην ξεραθεί) και βάζουμε στο καθένα από ένα διαφορετικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε καλά... 
...και είναι έτοιμο!

5.11.12

Εσύ πόση ώρα θα άντεχες;


  Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα ψυχολογίας με στόχο έρευνας τα παιδιά, είναι το γνώστό "Τεστ του μαρσμέλλοου" (The Mashmallow Test), το οποίο ερευνά σε ποιο βαθμό τα παιδιά μικρής ηλικίας μπορούν να διατηρήσουν τον αυτοέλεγχό τους. 



     Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ερευνητές έκαναν το παρακάτω πείραμα σε εκατοντάδες παιδάκια νηπιακής ηλικίας: 


 Τα παιδιά βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο μόνα τους με ένα μαρσμάλλοου (ή κάποιο άλλο γλυκό)σε ένα δωμάτιο. Οι ερυενητές τους είπαν πως αν ήθελαν μπορούσαν να φάνε το γλυκό εκείνη τη στιγμή, ή αν μπορούσαν να περιμένουν 15 λεπτά χωρίς να το φάνε, θα τους έδιναν άλλο ένα. 

Τα πιο πολλά παιδιά είπαν πως θα περίμεναν, κάποια όμως δεν άντεξαν ούτε ένα λεπτό! Τα παιδιά που κατάφεραν να πάρουν και δεύτερο γλυκό, μπόρεσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους με διάφορα κόλπα. Έκλειναν τα μάτια τους ή γυρνούσαν από την ανάποδη.




Μετά το τέλος της έρευνας, φάνηκε μακροπρόθεσμα πως όσα παιδάκια κατάφεραν να περιμένουν ένα τέταρτο και αντιστάθηκαν στον ... πειρασμό, είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά που έφαγαν κατευθείαν την καραμέλα.
  • Ας δούμε το παρακάτω βιντεάκι με το πείραμα αυτό σε μια πιο πρόσφατη εκδοχή του! 


 

4.11.12

Μαθαίνοντας τις θάλασσες και τους ωκεανούς!!




      
    Οι ωκεανοί διαφέρουν από τις θάλασσες όσο αφορά την έκταση τους καθώς είναι πολύ μεγαλύτεροι. Επίσης έχουν και μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τις περισσότερες θάλασσες. Ακόμα οι τελευταίες περικλείονται από τμήματα ξηράς. Όλες βέβαια οι θάλασσες ενώνονται με τους ωκεανούς σχηματίζοντας έναν παγκόσμιο ωκεανό που περιστοιχίζει τις ηπείρους.



     Κάνε κλικ εδώ ή εδώ, για να μάθεις τις θάλασσες και τους ωκεανούς με διασκεδαστικό τρόπο! 




Το κόσκινο του Ερατοσθένη

   Σε έναν πίνακα γράφουμε όλους τους ακέραιους αριθμούς από το 1 έως π.χ το 100 .Στη συνέχεια αφήνουμε τον αριθμό 2 και διαγράφουμε όλα τα πολλαπλάσια του το 2 , το 4 , το 6 κτλ , επειδή όλοι αυτοί οι αριθμοί ως πολλαπλάσια του 2 δεν είναι πρώτοι .Αμέσως μετά κάνουμε το ίδιο με τον αριθμό 3 , που είναι ο επόμενος μικρότερος αριθμός που δεν έχει διαγραφεί .Διαγράφουμε δηλαδή όλα το πολλαπλάσια του 3 , που είναι το 6 , το 9 , το 12 κτλ , επειδή και αυτοί  ως πολλαπλάσια του 3 δεν είναι πρώτοι αριθμοί .
 
 
 
   Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο το «κοσκίνισμα» διαγράφοντας όλα τα πολλαπλάσια του μικρότερου αριθμού που δεν έχει διαγραφεί .
 
   Τη διαδικασία αυτή , της εύρεσης πρώτων αριθμών την οφείλουμε στον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Ερατοσθένη (έζησε περίπου το 250 πχ) και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το «κόσκινο του Ερατοσθένη» .
 
 
 
 Δούλεψε με το ποντίκι σου, όπως ακριβώς έκανες και στο βιβλίο. Κάνε κλικ με τη σειρά σε κάθε ελεύθερο αριθμό, ώστε να διαγραφούν τα πολλαπλάσιά του. Οι αριθμοί που θα περισσέψουν από το ...ηλεκτρονικό κοσκίνισμα θα είναι οι πρώτοι αριθμοί ως το 100.