21.5.16

Η τήξη και η πήξη


Τήξη ονομάζεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία ένα στερεό υλικό μετατρέπεται σε υγρό, συνήθως με την εφαρμογή θερμότητας ή πίεσης. Αποτελεί μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης.
Καθώς θερμαίνεται ένα στερεό τα σωματίδια που το συγκροτούν αρχίζουν να ταλαντώνονται όλο και ταχύτερα. Έτσι σιγά σιγά υπερνικούν τις μεταξύ τους ελκτικές δυνάμεις που τα συγκρατούν στις πρότερες θέσεις ισορροπίας τους με αποτέλεσμα το στερεό να λιώνει. Μια καθαρή στερεή ουσία θα λιώσει σε καθορισμένη θερμοκρασία που λέγεται σημείο τήξης ή «θερμοκρασία τήξης».
Κατά τη διάρκεια της τήξης ενός στερεού, η θερμοκρασία μένει σταθερή στη θερμοκρασία τήξης αυτού του υλικού, διότι το υλικό απορροφά θερμότητα για να αλλάξει κατάσταση. 

Πήξη ή στερεοποίηση,  ονομάζεται η μετατροπή ενός ρευστού (υγρού ή αερίου) σε στερεό, αποτελεί δε μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης (κατάσταση της ύλης).
Όταν ψύχεται ένα υγρό, οι δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων που το συγκροτούν, γίνονται όλο και πιο ισχυρές καθώς μειώνεται η κίνησή των μορίων, έτσι ώστε στο τέλος το υγρό στερεοποιείται. 
Μια καθαρή ουσία παγώνει (στερεοποιείται) στην ίδια πάντα θερμοκρασία, η οποία ονομάζεται σημείο πήξης ή θερμοκρασία πήξης.
Για παράδειγμα το χημικά καθαρό νερό παγώνει (στερεοποιείται) στους 0° C (ή 32° F).

Οι μαθητές της Ε' τάξης, κατανόησαν καλύτερα τις έννοιες της πήξης και της τήξης, μέσα από ένα ... γευστικότατο πείραμα!

   Αφού έλιωσαν τις μπάρες σοκολάτας που είχαν φέρει μαζί τους (τήξη!) στη συνέχεια, τις κατανάλωσαν μαζί με τα μπισκότα τους!






... στο τέλος φυσικά δεν έμεινε τίποτα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου