2.2.24

Η παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη!




Η παλαιότερη (25 εκατ. χρόνων) και πιο βαθιά λίμνη του κόσμου (με βάθος 1.680 μ.) είναι η λίμνη Βαϊκάλη και βρίσκεται στη νότιο Σιβηρία κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ.
Οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν δικαιολογημένα θάλασσα αφού έχει μήκος 650 χλμ. και πλάτος που ποικίλει από 30 ως 70 χλμ. Για να περπατήσει κάποιος γύρω της θα χρειαζόταν 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος.

  Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.
  Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως "ιερή θάλασσα" και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.




Τον χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες με έλκηθρο πάνω στη λίμνη καθώς για περίπου 5 μήνες, η επιφάνειά της καλύπτεται από στρώμα πάγου τόσο χοντρό, αλλά τόσο διάφανο που μοιάζει με γυαλί υψηλής αντοχής. Αντοχής τέτοιας ώστε το 1904, κατά τη διάρκεια του ρώσο-ιαπωνικού πολέμου πάνω στο πάγο της λίμνης χτίστηκε σιδηρόδρομος για τις μεταφορές 65 ατμομηχανών με 2.300 φορτωμένα βαγόνια!






Τα παγωμένα νερά της λίμνης είναι τα πιο διαφανή παγκοσμίως, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει ψάρια, φυτά ακόμη και πετρώματα σε βάθος έως 40 μέτρων!
 Αρχικές πηγές εδώ κι εδώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου