20.12.22

Χριστουγεννιάτικες Βιβλιοπροτάσεις!




    «Θέλω έναν φίλο». 
Αυτό γράφει ένας μοναχικός κούνελος 
 στο γράμμα του προς τον Άγιο Βασίλη. Αλλά τελευταία στιγμή χάνει τον ταχυδρόμο και πρέπει να το παραδώσει ο ίδιος. Παίρνει λοιπόν την τσάντα του, τη γεμίζει με τα απαραίτητα και ξεκινάει την περιπλάνησή του σε ονειρικά τοπία, ακολουθώντας ένα αστέρι! Στο δρόμο του θα συναντήσει πολλά ζωάκια που χρειάζονται τη βοήθειά του και με χαρά θα τους δώσει ό,τι έχει μαζί του. Τελικά, θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του και να παραδώσει στον αγαπημένο μας Άγιο το γράμμα του. Κι όταν ο Άι Βασίλης θα τον γυρίσει σπίτι με το έλκηθρό του, ο Κούνελος θα ανακαλύψει πως ο ίδιος έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα! Έχει πια πολλούς φίλους!






Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα γύρω έπιπλα δεινοπαθούν τόσο πολύ από τις σκανταλιές του που ζωντανεύουν και στήνουν ολόκληρο δικαστήριο σε βάρος του. Μόνος κι ανυπεράσπιστος μπροστά σε τόσους μάρτυρες κατηγορίας, περιμένει την καταδίκη του, ώσπου ξαφνικά εμφανίζεται ο Άγιος Βασίλης για να τον υπερασπιστεί και η υπόθεση παίρνει μια απρόσμενη τροπή.
Ποιος έχει δίκιο τελικά; Φταίει πράγματι ο Βασιλάκης ή αλλού βρίσκεται η αιτία της συμπεριφοράς του;




Δέκα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά παραμύθια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που θα συντροφέψουν τους μικρούς μας φίλους. Μια μαγευτική συλλογή που τα έχει όλα: καλικάντζαρους και αγγέλους, αγαπημένα ζώα του δάσους, βασιλιάδες και φτωχούς.  



 Είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποίημα της Αμερικής, το ποίημα που με τρόπο μαγικό φέρνει στη ζωή μας τη χαρά των Χριστουγέννων. Οι κάλτσες που κρέμονται στη σειρά στο τζάκι, οι εικόνες των ζαχαρωτών που χορεύουν στα όνειρα των παιδιών, το έλκηθρο που φαντάζει μικροσκοπικό από μακριά, όπως και οι οχτώ τάρανδοι, και ο Αϊ-Βασίλης με τα λαμπερά μάτια και το γελαστό πρόσωπο: τα Χριστούγεννα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν δεν υπήρχε η κλασική αυτή ιστορία του Κλέμεντ Κ. Μουρ. Από τη γνώριμη αρχή, με το σπιτικό που είναι βυθισμένο στη γαλήνη, μέχρι το τέλος, όπου ο Αϊ-Βασίλης εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα, το έργο Παραμονή Χριστουγέννων πιάνει την ουσία της γιορτής και έχει λαμπρύνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του, το 1823. Στην παρούσα έκδοση, τη σαγηνευτική αυτή ιστορία ζωντανεύει θαυμαστά με τα πινέλα του ο περίφημος ζωγράφος Ερίκ Πουιμπαρέ.




Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου