5.12.15

Η Αργοναυτική Εκστρατεία



   Σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα η οποία βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα. (Το Χρυσόμαλλο δέρας προερχόταν από το κριάρι στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος, για να ξεφύγει από τον πατέρα του, και την μητριά του που ήταν έτοιμοι να τον θυσιάσουν.)
   Ο βασιλιάς Πελίας, είχε λάβει χρησμούς ότι θα σκοτωθεί από έναν απόγονο του Αιόλου ο οποίος θα φορά ένα σανδάλι. Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα να φοράει ένα σανδάλι στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας.
   Αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Ιάσονας, καθώς όταν ζήτησαν από τον Ηρακλή, να αναλάβει την αρχηγία αρνήθηκε.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε από τον Άργο, από τον οποίον πήρε και το όνομα του, Αργώ.  Ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου και είχε πενήντα κουπιά.

   Όταν μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν στην Κολχίδα, ο βασιλιάς Αιήτης υποσχέθηκε να τους δώσει το χρυσόμαλλο δέρας, εάν ο Ιάσονας έσπερνε πρώτα τα εναπομένοντα δόντια του δράκοντα και κατόρθωνε να ζέψει δύο βόδια που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια και είχαν ατσάλινα πόδια.
   Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας, της κόρης του Αιήτη, η οποία τον είχε ερωτευθεί, κατάφερε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρμα. Μαζί με την Μήδεια, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αλλά έπεσαν σε μεγάλη θαλασσοταραχή και βρέθηκαν στην Ιταλία. Τελικά μετά από πολλές περιπέτειες επέστρεψαν στην Ιωλκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου