5.12.15

4 από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου



1. Ο Αμαζόνιος

Έχει μήκος 6.840 χιλιόμετρα και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Το όνομα Αμαζόνιος το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Francisco de Orellana, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες πουπολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα Αμαζόνιος (Rio de las Amazonas=Οδρόμος των Αμαζόνων).



 2. Ο Νείλος- Ο "Μεγάλος ποταμός"
Έχει μήκος 6.650 χιλιόμετρα και δύο σημαντικούς κλώνους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο. 



3. Ο Γιανγκτσέ-το μακρύ ποτάμι
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάηςκαι είναι ο σημαντικότερος ποταμός, για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κίνας.



4. Ο Μισσισσιπής
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 3.734 χιλιόμετρα, πηγάζει από την λίμνη Itasca στην Μινεσότα και εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού. To όνομά του στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει "ο πατέρας των νερών", ενώ στη γλώσσα των Ojibwe (ιθαγενείς Αμερικάνοι) σημαίνει "μεγάλος ποταμός".  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου