5.2.15

Επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή



Παλαιά Βουλή - έγχρωμη γκραβούρα 


   Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα κτίσματα της πόλης. Στην πλατεία μπροστά από το Μέγαρο, βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.



Συνεδρίαση στην Παλαιά Βουλή (19ος αιώνας)

   Στο Μέγαρο βρήκε την πρώτη μόνιμη στέγη το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου και λειτούργησε από το 1875 έως το 1931. Ύστερα από τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινό κτίριο της Βουλής), παραχωρήθηκε από τον πρωθυπουργό Ελεύθέριο Βενιζέλο στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για τη μόνιμη στέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε εικονικά στο Μουσείο, κάντε κλικ εδώ






   Οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές". Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τη χρηστικότητα της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας μέσα από τη Λαογραφική συλλογή του Μουσείου. 

   Στη Συλλογή του Μουσείου ανήκουν περίπου 230 τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες (γυναικείες ανδρικές, νυφικές, καθημερινές και παιδικές), καθώς και 2500 περίπου εξαρτήματα ενδυμασιών (πουκάμισα, φορέματα, φούστες, γιλέκα, σιγκούνια, καβάδια, μαντίλια, μπόλιες, τραχηλιές, ζωνάρια, ποδιές, παπούτσια) από όλα τα κέντρα όπου άκμασε ο ελληνισμός (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδας, Μικρά Ασία, Πόντος κλπ.)


Από τη συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές


   Διακρίνονται για τη μεγάλη ποικιλία τους τόσο στη μορφή όσο στα υλικά κατασκευής και τα διακοσμητικά θέματα ανάλογα με τις κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, τις ιστορικές επιρροές, τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της κάθε περιοχής από την οποία προέρχονται.
Iδιαίτερο χαρακτηριστικό της Συλλογής είναι το γεγονός ότι πολλές από τις ενδυμασίες ανήκουν σε επώνυμα πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας που έζησαν από το 18ο αι. ως τα μέσα του 19ου αι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το χρυσοκέντητο μενεξεδί φόρεμα της κυρά-Φροσύνης, την νυφική κοζόκα της Φωτεινής Τζαβέλα-Κολοκοτρώνη, την ενδυμασία της αθηναϊκής οικογένειας Μπενιζέλου, καθώς και  ενδυμασίες των κυριών επί τιμή της βασίλισσας Αμαλίας και της βασίλισσας Όλγας, μελών των οικογενειών των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.



Τα παιδιά ντύθηκαν με παραδοσιακές φορεσιές, άκουσαν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες...











...και στη συνέχεια τις ζωγράφισαν!






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου