11.12.14

11 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα του ΠαιδιούΗ Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μία Διεθνής Συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού. Όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Η Σύμβαση αυτή αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ κρατών και καθιερώνει έναν παγκόσμιο δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που πρέπει όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν. 

Όλοι σχεδόν, σήμερα, συμφωνούν πως ένα άτομο κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει ιδιαίτερα δικαιώματα, επειδή είναι συχνά τα πιο ευάλωτα άτομα. Τα κράτη που είναι μέλη της Σύμβασης οφείλουν να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου ήταν σε εξέλιξη παιδαγωγικές συζητήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, παράλληλα με τις συζητήσεις περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο κλίμα της μεταπολεμικής περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1924 υιοθετείται από την Κοινωνία των Εθνών η πρώτη Διεθνής Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Διακήρυξη της Γενεύης). Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να συζητηθούν εκ νέου τα δικαιώματα του παιδιού για την προστασία τους. Το 1942 στο Λονδίνο υπογράφεται ο Παιδικός Χάρτης για τον Μεταπολεμικό Κόσμο


Στις 11 Δεκεμβρίου 1946 (καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού) ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, που αποσκοπούσε να βοηθήσει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο μετά τον Πόλεμο. Από το 1946 επιδιώκεται η αναγνώριση της Διακήρυξης της Γενεύηςαπό τα Ηνωμένα Έθνη και η συζήτηση αυτή καταλήγει 20 Νοεμβρίου 1959 στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα πάλι. Το 1978 ξεκινά μια συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή το Διεθνές Έτος του Παιδιού το 1979, για μια διεθνής συμφωνία που θα αποτελέσει διεθνές δίκαιο. Έτσι, καταλήγουν στις 20 Νοεμβρίου 1989 (καθιερώθηκε ως ηΠαγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού), μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις, να υιοθετηθεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επικυρωμένο από την επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και υπογεγραμμένο από τα περισσότερα κράτη του κόσμου μέχρι και σήμερα. 

Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.Ζωγραφιές για τα δικαιώματα των παιδιών από τους μαθητές της Β' τάξης!
αρχική πηγή εδώ και περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου