18.3.24

Εδώ Λιλιπούπολη!



  Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.



   Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασσικό βιβλίο "Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ", οπου οι Λιλιπούτειοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι.

Ντίνος Λύρας, Άννα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Λάμπρος Τσάγκας, Σαπφώ 

Νοταρά κ.ά. ηχογραφούν τη Λιλιπούπολη



   Αξέχαστα τραγούδια, όπως «Ο ύμνος της Λιλιπούπολης», «Μες στο μουσείο», «Μάσα Σιδερομάσα», «Ο χορός των μπιζελιών», «Ρόζα Ροζαλία» γράφτηκαν από τους νεότατους τότε δημιουργούς που ο Μάνος Χατζιδάκις εμπιστεύτηκε. Και εκείνοι τού το ανταπέδωσαν επιδεικνύοντας αφοσίωση και ενθουσιασμό.

Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και 

μια σειρά νέων καλλιτεχνών όπως ο Δημήτρης 

Μαραγκόπουλος , η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος 

Κυπουργός και ο Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις 

μουσικές.

«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν 

τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το 

πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το 

μεγάλο...», αναφέρει η ίδια.

Μαριανίνα Κριεζή


   Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια "παιδική" (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη "για παιδιά και έξυπνους μεγάλους", η οποία λατρεύτηκε.



"Ο χορός των μπιζελιών"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου