20.2.14

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν



   Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ( 1770 - 1827 ) γεννήθηκε στη Βόννη της Κολονίας και ήταν σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας.
   Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών.  Οι συμφωνίες και τα κονσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες.



   Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 (κατά άλλους αρχίζει λίγα χρόνια αργότερα) και, περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.



   Το έργο του Μπετόβεν χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος που ξεκινάει με τις πρώτες του δημιουργίες, είναι μέχρι το 1802 όπου και έχει καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος.   Το 1800 ο Μπετόβεν παρουσίασε την πρώτη Συμφωνία και το 1802 την δεύτερη. Η δεύτερη περίοδος η οποία ξεκινάει με την τρίτη Συμφωνία και τελειώνει με την όγδοη ,είναι μέχρι το 1816, όπου πια ο συνθέτης είναι αναγνωρισμένος από όλη την Ευρώπη. Στην τρίτη περίοδο, και με το πρόβλημα της ακοής του  πολύ έντονο πια, ολοκληρώνει την ένατη Συμφωνία, την οποία και παρουσιάζει το 1824.




από τους μαθητές της Ε' τάξης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου