11.11.13

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Συμβουλές γονέων για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

bullet Επιδιώξτε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο να γίνει οικογενειακή δραστηριότητα

bullet Συζητήστε με τα παιδιά σας τι μπορουν και τι δε μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο. Να είστε λογικοί σε αυτό προσπαθώντας να καταλάβετε τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και την περιέργεια των παιδιών σας. Τονίστε τους κινδύνους περιήγησης στο διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τους αντιληφθούν.

bullet Τοποθετήστε τον Η/Υ σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, όχι στο παιδικό δωμάτιο



bullet Ορίστε λογικά χρονικά περιθώρια χρήσης του Διαδικτύου προσπαθώντας να αντισταθμίζεται ο χρόνος που περνά το παιδί στο διαδίκτυο με το χρόνο που διαθέτει στις σχολικές υποχρεώσεις καθώς και σε δραστηριότητες αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

bullet Περιστασιακά ελέγχετε τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγήθηκαν τα παιδιά σας

bullet Να έχετε στο μυαλό σας το ενδεχόμενο ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από σπίτια φίλων, βιβλιοθήκες, internet cafe, ακόμη και από το σχολείο τους.

bullet Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται μαζί σας προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο

bullet Ανακαλύψτε δικτυότοπους με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο που να ανταποκρίνονται στην ηλικία των παιδιών.

bullet Αν τα παιδιά σας ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5-8 ετών, καλό θα ήταν να τα συντροφεύετε στην πλοήγησή τους.

bullet Αν το παιδί ασχολείται με δραστηριότητες του Ίντερνετ που σας φαίνονται ακατάλληλες, συζητήστε μαζί του, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις. Η απαγόρευση είναι συχνά η χειρότερη λύση.

πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού



 



    Συμβουλές ασφαλούς χρήσης προς τα παιδιά

    • Μην ξεχνάς: οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα. Δεν μπορείς να τους δεις! Μην τους δίνεις λοιπόν τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σου, ούτε το όνομα του σχολείου σου ή τη φωτογραφία σου, και να μην αποκαλύπτεις λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής. Μπορεί να θέλουν το κακό σου! Το διαδίκτυο είναι μία πολύ καλή πηγή πληροφοριών, αλλά να θυμάσαι ότι όσα δημοσιεύονται δεν είναι πάντα αληθινά! 

  • Μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Μην κάνεις κλικ σε συνδέσμους του διαδικτύου και μην ανοίγεις αρχεία συνημμένα που υπάρχουν στα μηνύματα αυτά. Πολλά απ' αυτά είναι ιοί ή δούρειοι ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον υπολογιστή σου.

  • Μη χρησιμοποιείς οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκεις στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα κι αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

  • Μη στέλνεις υλικό από το δικό σου υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική κ.λπ.).

  • Να έχεις υπόψη σου ότι τα περισσότερα προϊόντα πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video, κ.λπ.) προστατεύονται και η διακίνησή τους μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι παράνομη πράξη.
(αρχική πηγή εδώ


    Σε αυτή την ιστοσελίδα, τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών μέσω μικρών ιστοριών που θυμίζουν κόμικς.
    Εκτός από πληροφορίες σχετικά με την προστασία των πληροφοριών που παρέχουν οι χρήστες του Internet, οι ιστορίες περιέχουν επίσης ασκήσεις και θέματα για συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου