17.11.13

Θερμά και ψυχρά χρώματα - " Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας"

   
     Τα θερμά χρώματα είναι τα  χρώματα του ήλιου και της φωτιάς που μας δίνουν την αίσθηση της ζεστασιάς: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καφέ.
  Τα ψυχρά χρώματα είναι τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού: γαλάζιο, μπλε,  πράσινο, μοβ.





   Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης, αφού άκουσαν το παραμύθι " Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας" , χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ζωγράφισαν το χαρούμενο ελεφαντάκι με ψυχρά και θερμά χρώματα αντίστοιχα! 
 
   Η ανθρώπινη αξία του “διαφορετικού”, η συμφιλίωσή του με τον εαυτό του και η αποδοχή του από την κοινωνία προβάλλεται στο παραμύθι του David Mckee «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» . Ο Έλμερ είναι ένα πολύχρωμο ελεφαντάκι που μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα. Ο κόσμος του είναι αισιόδοξος, λαμπερός, αστείος, περιπετειώδης, γεμάτος χρώματα… Με αφορμή τα «προβλήματα» του Έλμερ,  μπορούμε να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και για το φόβο της απόρριψης. Ύστερα από τη αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων,   μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους συμμαθητές τους και να  προτείνουν τρόπους να μη φοβάται ο καθένας να  κρατήσει τη διαφορετικότητά του, όταν γίνεται μέλος μιας ομάδας. Το κάθε παιδί κρατά την μοναδικότητά του μέσα στο «εμείς» της ομάδας, οι μοναδικότητες ενώνονται και κερδίζει η ομάδα.




Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας 


Ομάδα ψυχρών χρωμάτων




Ομάδα θερμών χρωμάτων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου