10.2.13

Η ελιά και το αμπέλι


   Η ελιά
     Η ελιά  είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας την Ελαιοειδών. Ο καρπός του είναι η ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Η ελιά είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση ,πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον μεσογειακό χώρο.
 

     Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα λογχοειδή ,σκουροπράσινα στην πάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά μονοπέταλα και  μικρά . Εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και γίνεται η συγκομιδή (λιομάζεμα) τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη και πηγαίνει στο ελαιοτριβείο για να παραχθεί το λάδι. Η ελιά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα με ήπιους χειμώνες και ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Εχθρός της ελιάς είναι ο Δάκος. Η περιοχή που καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα ονομάζεται «ελαιώνας». 

     Φημισμένες ποικιλίες της ελιάς είναι της Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Καλμών, Κορωνέικη, Αθηνολιά , Μανάκι.       
  

     Παροιμίες για την ελιά:                                         
•Έχουμε ελιές και ελήδια έχουμε κι αγρηλίδια.
•Του έβγαλε το λάδι.
•Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά.





Το αμπέλι
     Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Αμπελοειδών, με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες χώρες της γης. Το αμπέλι ευδοκιμεί σε ορεινούς, πεδινούς και παραθαλάσσιους τόπους. Εχθρός του αμπελιού είναι ο Περονόσπορος. Τα σταφύλια ωριμάζουν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και τότε γίνεται η συγκομιδή τους (τρύγος) όπου στη συνέχεια πηγαίνουν στο οινοποιείο για να παραχθεί ο μούστος. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του από τον οποίο παράγονται οι σταφίδες, ο μούστος ,το κρασί, το τσίπουρο και το ξίδι. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). 

     Η Ελλάδα, πατρίδα του  Διόνυσου, θεού του κρασιού και του γλεντιού, έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία του κρασιού στον κόσμο. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, όπως τα Λήναια και τα Διονύσια, ήταν πολυάριθμες. Το ελληνικό κρασί παράγεται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια. το αρχαιότερο πατητήρι για την παραγωγή κρασιού , ο Ληνός, ανακαλύφθηκε στο Βαθύπετρο της Κρήτης. Φημισμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι το Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Σάμου, Μαντηλαριά ,Ρομπόλα, Μοσχοφίλερο, Αϊδάνι, Ασύρτικο, Κοτσιφάλι, Μαλαγουζιά, Ροδίτης.                  

      Παροιμίες για το αμπέλι:
  • Αγάλι αγάλια, φύτευε ο γεωργός τ’ αμπέλι
                κι αγάλι αγάλια έγινε η αγουρίδα μέλι.
  • Αμπέλι για την αφεντιά σου κι ελιά για τα παιδιά σου.
  • Αμπέλι δίχως κλήματα και δίχως πρασινάδα
                κι αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου