19.12.11

Το μάζεμα της ελιάς

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς.

Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή κτένες ρίχνουν τον καρπό. 
 
Κάποιες από τις ελιές που πέφτουν, συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο. 
[CIMG0098.JPG]

Τις υπόλοιπες τις βάζουνε σε σακιά και τα πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές , μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα .
Έπειτα οι ελιές πολτοποιούνται. Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές.Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως πρασινωπό. 
 
Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητος λάδι. Φημισμένα ελαιόλαδα είναι της Χαλκιδικής, της Μυτιλήνης , Καλαμάτας και Κρήτης.


Τα σπουργιτάκια του Γ΄2 ζωγράφισαν με θέμα την ελιά και την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας.


για να δείτε τις ζωγραφιές των παιδιών κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου